FC Emmen stijgt naar tweede plek na overwinning op NAC

FC Emmen heeft de tweede plek van de competitie gepakt door in eigen huis te winnen van NAC Breda. Twee doelpunten kort na elkaar voor rust en een ijzersterke Michael Brouwer na rust zorgden voor een 2-0 eindstand.

Al na twee minuten kreeg Reda Kharchouch een kans op de openingstreffer. Jasin Assehnoun bracht de lange spits in stelling, maar zijn schot eindigde recht in de handen van NAC-doelman Nick Olij. Een minuut later was Kaj de Rooij aan de andere kant gevaarlijk, maar zijn harde schot werd knap gekeerd door Michael Brouwer. De Emmer doelman liet derhalve meteen een van de redenen zien waarom hij het vaakst de nul houdt in de competitie.

Zo werden er in de openingsfase meteen kansen gecreëerd, maar daarna werden kansen schaarser. Naoufal Bannis probeerde het in de korte hoek namens de bezoekers, maar daarna waren de kansen uitsluitend voor FC Emmen.

Na een paar momenten waar Kharchouch net niet gevaarlijk kon worden, was het na een half uur spelen wél raak. Kharchouch won het duel van de Bredase verdediger Dion Malone en legde vanaf de achterlijn de bal terug op Jari Vlak. Die faalde niet en schoof beheerst de 1-0 binnen.

Een minuut later was het weer raak. En hoe. In een wat rommelige aanval gaf Peter van Ooijen een boogballetje op Kharchouch, die niet aarzelde en met een omhaal doelman Olij verraste: 2-0.

Brouwer houdt zijn doel schoon
Na de thee kwam NAC, dat voor rust de moed enigszins verloren leek te hebben, sterk uit de kleedkamer. Het gevaarlijkste moment was een kopbal van Danny Bakker, maar zijn inzet ging naast.

Langzaam maar zeker kregen de Emmenaren weer de grip op het duel en kwam de voorsprong niet in gevaar. Maar na een uur spelen volgden toch een aantal hachelijke momenten kort achter elkaar en hing de 2-1 in de lucht. Odysseus Velanas kreeg in die fase de grootste mogelijkheid. Nadat Jeroen Veldmate opzij werd gezet kwam hij oog in oog met Brouwer, maar de sluitpost kwam als winnaar uit de strijd. Kort daarna voorkwam Veldmate zelf dat Bannis het net vond met een schot van dichtbij.

De Drenten bleven het lastig houden en zagen hoe Brouwer binnen een kwartier een keer of vijf aan de bak moest. Zo redde hij op onder andere een afstandsschot van De Rooij en in de één tegen één met Velanas, die de bal ontving na een hakje van De Rooij.

Zo ontpopte Brouwer zich tot COOP Man van de Wedstried. Pas nadat trainer Dick Lukkien verse krachten Mitch Apau en Jeff Hardeveld het veld in stuurde als backs, wist de ploeg zich te herpakken. In de slotfase kwam de voorsprong dan ook niet meer in gevaar.

Door de overwinning klimt FC Emmen naar de tweede plaats, die aan het einde van de rit recht geeft op promotie. Volgende week gaan de mannen van Lukkien op bezoek bij directe concurrent Excelsior, dat vrijdagavond met 3-0 verloor van Jong PSV.

FC Emmen – NAC Breda: 2-0