FC Emmen wint van Helmond Sport maar eindigt met 10 man

De traditioneel lastige wedstrijd tegen Helmond Sport, dat zich op basis van de historie met recht angstgegner van de Drentse club mag noemen (slechts twee van de laatste 22 wedstrijden tegen Helmond wisten we te winnen), is vrijdagavond geëindigd in een 1-2 overwinning voor onze club. Een driepunter die grotendeels te danken is aan het uitvak!

De wedstrijd begon voortvarend, met hoge druk van de Emmenaren. Daardoor kwam Helmond Sport amper van de eigen helft af en ontstonden er mogelijkheden voor de ploeg van Fred Grim. Al na één minuut schoot Jari Vlak via een verdediger voorlangs en verder voetbalden de Drenten vrij gemakkelijk door de Brabantse defensie.

Halverwege de eerste helft viel de openingstreffer. De aanval begon bij Vlak, die voordat hij de bal kreeg al had gezien dat Rui Mendes op de rechterkant de diepte in kon. De pass was uitstekend en nadat Mendes even inhield, bracht hij de bal voor het doel terug bij Vlak. De aanvoerder legde de bal klaar voor de inlopende Ahmed El Messaoudi, die beheerst afrondde: een schitterende 0-1.

In het restant van het eerste bedrijf was Piotr Parzyszek nog dichtbij de 0-2. Na een goede aanval over de rechterkant gaf Mike te Wierik mee op Mendes. De Portugees kon zelf schieten, maar koos voor het klaarleggen op Parzyszek. Dat balletje was net niet op maat en zo kon een Helmond-verdediger nog ingrijpen. Maar op slag van rust was het alsnog raak voor de spits; na een vrije trap kon Te Wierik schieten en zijn schot was door de stuit te lastig voor doelman Wouter van der Steen, waardoor hij moest lossen. De rebound was een prooi voor Parzyszek, die zo de marge vergrootte naar twee.

Toch nog billenknijpen
Na rust vervolgden de Emmenaren hun jacht op doelpunten. Desley Ubbink was al snel gevaarlijk met een vrije trap, Jeff Hardeveld profiteerde bijna van een slordige uittrap van de keeper en El Messaoudi was met een van richting veranderd schot dichtbij zijn tweede treffer van de avond nadat de bal opnieuw op de helft van de tegenstander werd veroverd. Na een kwartier leek de 0-3 dan echt te vallen, toen Parzyszek op aangeven van Mendes van dichtbij kon schieten. Doelman Van der Steen had echter een knappe reflex in huis en enkele seconden later ging een halve omhaal van El Messaoudi over zijn doel.

Na dik twintig minuten spelen kreeg de Drentse formatie een flinke tegenvaller te verwerken. Julius Dirksen trok aan de noodrem door Helmond-spits Anthony van den Hurk bij een gevaarlijke aanval naar de grond te werken en deed dat net binnen het strafschopgebied. Scheidsrechter Laurens Gerrets wees daarom naar de stip en gaf Dirksen zijn tweede gele kaart. De strafschop werd benut door Martijn Kaars en zo moest FC Emmen nog dik twintig minuten de 1-2 verdedigen met een man minder.

De Braak, waar tot dat moment vooral het uitvak te horen was, veranderde plots in een heksenketel. Waar de Emmenaren voortdurend Helmond onder druk zette, was dat nu andersom. Daardoor moest Jan Hoekstra meerdere malen reddend optreden, maar hij kwam goed uit zijn doel bij voorzetten en hoge ballen. Het vocaal sterke uitvak sleepte de ploeg door de zware slotfase heen in de Braak, waardoor de tien Emmenaren op het veld standhielden en we de drie punten mee naar De Oude Meerdijk mochten nemen.

Maandag staat er weer een wedstrijd op het programma, dan komt Jong PSV op bezoek naar De Oude Meerdijk.

Helmond Sport – FC Emmen: 1-2
24. Ahmed El Messaoudi 0-1
47. Piotr Parzyszek 0-2
68. Martijn Kaars 1-2 (pen.)

Rood: 67. Dirksen (2x geel)